Fosilní sloni se zvláštním zřetelem na mamuty - Halámková, Lenka; Musil, Rudolf, 1926-2022; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Tato práce se zabývá postkraniálním skeletem tří evropských druhů čeledi slonovitých: mamutem jižním (Mammuthus [Archidiskodon] meridionalis [Nesti]), mamutem srstnatým (Mammuthus primigenius [Blumenbach]) a slonem lesním (Palaeoloxodon [Elephas] antiquus [Falconer and Cautley]). Většina zpracovávaného materiálu pochází z pěti lokalit. Materiál druhu M. primigenius pocházel z lokalit: Předmostí, Milovice (Česká republika) a Spadzista (Polsko). Tyto lokality náleží mladému paleolitu (gravettien) a jsou charakteristické převahou mamutů v kosterním materiálu. Druh M. meridionalis pochází z lokality Svrchní Valdarno (Itálie). Tyto nálezy spadají do časového období villafranchien na hranici pliocénu a pleistocénu. Druh P. antiquus byl prostudován na materiálu z lokality Frankleben (Neumark-Nord, Německo). Tento materiál byl nalezen ve vrstvách usazených během interglaciálního klimatického optima v pánvi, která vznikla po rozpadu kontinentálního ledovce sálského glaciálu (drenthe).
This work considers of the postcranial skeleton of three European species of family Elephantidae: the southern mammoth (Mammuthus [Archidiskodon] meridionalis [Nesti]), the woolly mammoth (Mammuthus primigenius [Blumenbach]) and the forest or straight-tusked elephant (Palaeoloxodon [Elephas] antiquus [Falconer and Cautley]). The most bone material selected for this investigation comes from five localities. The samples were chosen such way as to show representatives of three European elephant species from important localities. Mammuthus meridionalis comes from Upper Valdarno (late Villafranchian) in Italy, which is the type locality of this species. The sites Milovice and Předmostí in the Czech Republic and the site Craców - Spadzista in Poland have provided M. primigenius remains. These sites are dated to the Upper Palaeolithic (Gravettian) and they are characteristic by an overrepresentation of mammoth bone in the faunal material of the sites.
Vedoucí práce: Rudolf Musil.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: fosilní chobotnatci; osteometrie; sex; fossil Proboscidea; osteometry; sex; disertace