Fosilní sloni se zvláštním zřetelem na mamuty - Halámková, Lenka (2006)
Tato práce se zabývá postkraniálním skeletem tří evropských druhů čeledi slonovitých: mamutem jižním (Mammuthus [Archidiskodon] meridionalis [Nesti]), mamutem srstnatým (Mammuthus primigenius [Blumenbach]) a slonem lesním (Palaeoloxodon [Elephas] antiquus [Falconer and Cautley]). Většina zpracovávaného materiálu pochází z pěti lokalit. Materiál druhu M. primigenius pocházel z lokalit: Předmostí, Milovice (Česká republika) a Spadzista (Polsko). Tyto lokality náleží mladému paleolitu (gravettien) a jsou charakteristické převahou mamutů v kosterním materiálu. Druh M. meridionalis pochází z lokality Svrchní Valdarno (Itálie). Tyto nálezy spadají do časového období villafranchien na hranici pliocénu a pleistocénu. Druh P. antiquus byl prostudován na materiálu z lokality Frankleben (Neumark-Nord, Německo). Tento materiál byl nalezen ve vrstvách usazených během interglaciálního klimatického optima v pánvi, která vznikla po rozpadu kontinentálního ledovce sálského glaciálu (drenthe).