Informační a datová základna pro hodnocení ekologických rizik - Šmíd, Roman (2006)
Proces hodnocení ekologických rizik (Ecological Risk Assessment - EcoRA) je komplexní proces posuzování vlivu lidské činnosti na stav ekosystémů. Konečným cílem hodnocení ekologických rizik (EcoRA) je prospektivní nebo retrospektivní posouzení vlivu stresových faktorů (chemických kontaminantů, antropogenních zásahů nebo přírodních katastrof) na ekosystémy a jejich složky. Pro hodnotitele ekologického rizika je sběr dostupných informací, které slouží jako zdrojová data pro EcoRA, jednou z hlavních aktivit v procesu. Má stěžejní význam pro kvalitu EcoRA. Dostatek vstupních informací tedy zaručuje komplexnost a proveditelnost EcoRA. Ve fázi formulace problému procesu EcoRA lze využívat existující data z dostupných elektronických databází a webových služeb (web services) na Internetu, např. informace o toxikologických vlastnostech chemických látek, GIS charakteristika zájmového území apod. Cílem této práce je podat stručnou sumarizaci metodologie hodnocení ekologických rizik, popsat základní ...