Informační chování a potřeby pracovníků vědeckovýzkumné organizace: případová studie Centra dopravního výzkumu - Hrbáčková, Daniela (2006)
Diplomová práce se zabývá informačním chováním a informačními potřebami vědeckovýzkumných pracovníků Centra dopravního výzkumu v Brně. Informační chování je lidské chování ve vztahu k různým informačním zdrojům představující aktivní i pasivní hledání informací. Zahrnuje v sobě proces vyhledávání, zpracování, vyhodnocování a využívání informací. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce jsme považovali za nutné charakterizovat informační chování v obecném slova smyslu a celkovém kontextu. Jsou zde uvedeny aspekty ovlivňující informační chování a vymezeny vybrané pojmy s ním související. Je definována informační potřeba a naznačen proces její identifikace. Pro lepší pochopení informačního chování jako jevu a procesu je v teoretické části práce nastíněna problematika modelování informačního chování s uvedením modelů některých předních autorů. Také je zmíněna typologie informačního chování, která dělí uživatelé informací podle různých kritérií. V závěru .