Frekvence hereckých memoárů v letech 1990-1999 - Jiráčková, Pavlína (2006)
Cílem této diplomové bakalářské práce je podat obraz hereckých memoárů v letech 1990-1999. Jako materiál byly vybrány všechny knižně vydané paměti herců ve zkoumaném období. Jako výchozí informační zdroj při shromažďování materiálu byly použity elektronické katalogy Moravské zemské knihovna a České národní bibliografie (obě instituce patří ze zákona k těm, ke kterým se váže tzv. povinný výtisk, proto zaručovaly relativně nejvyšší komplexnost). Shromážděný materiál byl na základě posouzení rozdělen do následujících skupin: autobiografické vzpomínky, biografické vzpomínky, rozhovory memoárového typu, sborníky a deníky. První část práce je věnována charakteristice zkoumaného materiálu, postupu při jeho shromažďování a specifickým znakům hereckých memoárů. V další části je zhodnocena frekvence hereckých memoárů ve zkoumaném období, zastoupení jednotlivých žánrů a ohlasu hereckých memoárů (součástí materiálu jsou recenze, které byly zvlášť vyhledávány ke každé knize v elektronickém katal.