Kolektivizace zemědělství na Olešnicku v letech 1949-1960 - Bočková, Marie, 1980- (2006)
Proces kolektivizace zemědělství v Československu, probíhající v letech 1949-1960, znamenal zásadní obrat v dosavadním způsobu života všech zemědělců v zemi. Pod tlakem vládou přijímaných opatření byli postupně nuceni opouštět soukromý způsob hospodaření a vstupovat do velkých zemědělských podniků - tzv. jednotných zemědělských družstev. Tato práce sleduje průběh kolektivizace zemědělství na Olešnicku, hornatém regionu na rozhraní Čech a Moravy. Její jádro tvoří rozbor dvou politických procesů s obyvateli vesnic sledované oblasti, které se odehrály v roce 1953. Cílem obou vykonstruovaných procesů bylo zastrašit místní zemědělce a donutit je ke vstupu do JZD. Práce se snaží postihnout, jaký vliv měl tento postup na následný průběh kolektivizace, zabývá se i dalšími osudy odsouzených, které sleduje až do devadesátých let minulého století