Vliv prostředí knihoven na dětského čtenáře - Drobníková, Ivana (2006)
Diplomová práce Vliv prostředí knihoven na dětského čtenáře zpracovává téma prostředí knihovny - jako místa pro děti, místa pro studium i volný čas. Problematika interiérů oddělení pro děti a mládež je zasazena do širších souvislostí - vztahu prostředí a uživatele, vlivu prostředí na uživatele, schopnosti dítěte vnímat vnitřní prostředí a posuzovat ho. Sledovány jsou otázky vnímání a reakcí dítěte na okolní prostředí, působení barev, na velikost, dispoziní řešení prostoru. Pro ucelenější pohled na zpracovávanou problematiku jsou v základních rysech charakterizovány interiéry knihoven - oddělení pro děti - v jednotlivých časových etapách 20. století. Současný interiér oddělení pro děti a mládež v knihovnách, jeho jednotlivé prostory pracovní i odpočinkové, dílčí prvky i vybavení jsou popsány a zhodnoceny včetně doporučení ideálního řešení. Vhodnost a příjemnost interiéru je posuzována z hlediska požadavků psychologických, estetiky i funkčnosti, odpovídajících potřebám uživatelů - dětí. Přínosem zpracované problemati