Rudolf Těsnohlídek v kontextu české literatury - Hutařová, Tereza (2006)
Cílem práce je zaměřit se detailně na dílo i životní osud Rudolfa Těsnohlídka. Podrobněji se pak věnuje povídce Liška Bystrouška. Přiblížení politické scény v Českých zemích pomáhá k utvoření představy o jejím vlivu na literární tvorbu i na samotnou Těsnohlídkovu osobu. Jeho počáteční dílo ovlivňuje anarchismus a umělecké směry, jež si na přelomu století naprosto podrobily celou literární scénu. Na pozdější tvorbu má vliv první světová válka. Popsání tragických událostí jeho života a jejich dopadu na Těsnohlídkovu psychiku pak slouží k pochopení temných a neproniknutelných veršů, úzkostných stavů a depresivních nálad. V Těsnohlídkově tvorbě se značí dvě odlišné linie: Chmurné a zádumčivé básně a úsměvná Liška Bystrouška. Na rozhraní potom stojí brněnské romány, vykreslující lidské chyby a nedostatky humornou cestou.