Dvořákův mlýn v Přibyslavicích a jeho historie - Fojtová, Veronika (2006)
Resumé Práce je sondou do mikrohistorie vodního mlýna na Českomoravské vrchovině od jeho počátků do současnosti. Zachycuje Dvořákův mlýn v Přibyslavicích v komplexním historickém, sociálním a technickém spektru. Uvádí do problematiky stručným vývojem mlynářství a přiblížením lokality s důrazem na její historický význam. Samotným jádrem práce je historie mlýna od prvních zmínek do současnosti. Nevynechává se zde také období 2. světové války ani následné události. Celý obraz dokresluje podrobný popis mlýna a technologie mletí obilí. Nezanedbatelnou částí jsou informace o zdejším životním stylu ve 20. století. Práce je založena na studiu archivních materiálů a terénním výzkumu. Vše věrně dokumentují fotografie a materiály v přílohové části