Řecké obytné domy v době klasické a helénistické - Koudela, Dušan (2006)
Tato bakalářská diplomová práce se zabývá řeckými obytnými domy v době klasické a helénistické, tedy v období od 5. do 1. století před Kristem (dále jen př. Kr.). Klade si za otázku, jak tyto domy vypadaly, jaké byly jejich typické znaky, jak byly organizovány v soudobé městské zástavbě a jaká byla jejich funkce v životě jejich obyvatel. V těchto dvou obdobích se vyvinuly tři základní typy řeckých obytných domů: pastas, prostas a dům s peristylem. Typ pastas má svůj původ již v době geometrické (11. až 8. století) a je typický zvláště pro domy v Olynthu v době klasické (5. až 4. století). Jedná se o nejrozšířenější typ řeckého obytného domu. Typ prostas je charakteristický pro domy ve městě Priéné vystavěné na přelomu klasického a helénistického období. Domy s peristylem patří do helénistického období (3. až 1. století) a jsou nejlépe doloženy na ostrově Délos. Tento typ se mimo jiné stal důležitou inspirací pro stavitele obytných domů v pozdějším římském období. První část práce