Transformácia Dohovoru o práve rozhodnom pre zmluvené záväzky do nariadenia - Bogdanová, Jana (2006)
Témou tejto diplomovej práce je transformácia Dohovoru o práve rozhodnom pre zmluvné záväzky do nariadenia. Rímsky dohovor je medzinárodná zmluva, zmluvnými stranami ktorej sú členské štáty ES, ktorá na úrovni Spoločenstva unifikuje kolízne pravidlá pre určenie rozhodného práva pre zmluvné záväzky. Jeho prijatie predstavovalo prvý krok k unifikácii a kodifikácii kolíznych noriem pre oblasť súkromného práva v Spoločenstve. Cieľom tejto diplomovej práce je priblížiť pôvodnú a novo navrhovanú úpravu určenia rozhodného práva na úrovni Spoločenstva, ako aj s dôvody, ktoré stáli za prijatím pôvodného Dohovoru, jeho premenou na komunitárny nástroj, a za zmenami jednotlivých ustanovení.