Anexe Bosny a Hercegoviny a její ohlas v dobovém českém tisku - Moravec, Jan (2006)
Třicetiletá okupace Bosny a Hercegoviny trvala od roku 1878 do roku 1908. Anexe v roce 1908 byla ovlivněna charakteristickými faktory v monarchii a musel se pro ni nalézt základ a provést ji ráznou cestou. Rakouský ministr zahraničí Ahrenthal a ruský ministr zahraničí Izvolský se setkali v Buchlovicích dne 16. září 1908 a shodli se na předběžné a neformální dohodě k anexi. Císař František Josef podepsal dokumenty ohledně anexe Bosny a Hercegoviny, které byly publikovány v novinách. Oficiálním vyhlášením dne 7. října začala několikaměsíční krize, která skončila 31. března 1909 prohlášením o uznání anexe Srbskem a velmocemi, které podepsaly berlínskou smlouvu v roce 1878