Terénní sociální práce s uživateli drog - Komínková, Hana; Kolář, Jan, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav pedagogických věd (2006)
Název mé práce je Terénní sociální práce s uživateli drog. Práce má dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je rozdělena do čtyř větších bloků, z nichž každý má pak své podkapitoly. Práce pojednává nejdříve v prvním tématickém celku o terénní sociální práci v obecné rovině, o jejím historickém vývoji, cílech a formách. Ve druhé větší části se zabývám prevencí užívání drog a systémem péče o uživatele drog. V předposledním velkém celku se dostávám k terénní sociální práci s konkrétní cílovou skupinou a to k terénní sociální práci s uživateli drog. Věnuji se zde uživatelům drog jako specifické cílové skupině, principům a obsahu práce s těmito klienty. Obsahem posledního velkého celku jsou samotní terénní sociální pracovníci, standardy péče o tyto pracovníky. Zabývám se zde jejich vzděláváním a osobností a zmiňuji se také zastřešujících organizacích. Praktickou část pak tvoří samotný výzkum, jehož smyslem je odpovědět na otázku stanovenou v úvodu práce, tedy na o.
The title of my report is Social fieldwork with drug abusers. This report is divided into two main sections theoretical and practical. The theoretical section itself has 4 chapters each of those is furthermore divided into several sub-chapters. The first chapter deals with social work in general perspective, its historical feedback, its types and aims. The second chapter is about the prevention of drug abuse and the system of caring for drug addicts. I devoted the third chapter to describe the fieldwork with certain target group - drug abusers - together with principles and content of working with this group. The last chapter is dedicated to social workers, their personalities, their education, standards of caring for them and I also come up with names of some particular organizations. The practical section comprises the study itself trying to answer the question mentioned in the very introduction of this report - How do social workers dealing with drug abusers as their target group p.
Vedoucí práce: Jan Kolář
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: terénní sociální práce; terénní sociální pracovníci; drogově závislí; field social work; field social workers; narcotic addicts; bakalářské práce; bachelor's theses