Běžná mluva obce Šanov se zaměřením na starší generaci - Dobešová, Miluše (2006)
Bakalářská práce Běžná mluva obce Šanov se zaměřením na starší generaci zobrazuje podrobnější pohled na postavení nářečí v běžné mluvě v jihomoravském pohraničí, které bylo po roce 1945 postaveno před těžkou situaci v podobě vlny přistěhovalců. Za informátorku je zvolena zástupkyně starší generace, která patří mezi původní obyvatele obce. Práce zachycuje podobu jazyka, který jí slouží pro běžnou každodenní komunikaci. Při sledování běžné mluvy informátorky je kladen důraz především na tvaroslovnou rovinu, rovina hláskoslovná je charakterizována stručněji. Rozbor práce je založen na dvou metodách. Pro rozbor roviny tvaroslovné je použita metoda dotazníku opírajícího se o Český jazykový atlas 4. Hláskoslovná rovina je charakterizována na základě nahrávek spontánní mluvy informátorky (nářečních textů)