Dějiny botanického oddělění Moravského zemského muzea do roku 1945 - Jarošová, Yvetta (2006)
Vznik botanického oddělení Moravského zemského muzea je spjat se založením muzea v roce 1817. Jeho historii do roku 1945 tvořilo několik období, které lze členit podle toho, kdo vykonával na ústavem správu. Za všechna tato období se ze skromných začátků rozrostl herbář Moravského zemského muzea na jeden z největších herbářů v zemi, čítající v roce 1945 přes 200 000 položek