Problematika nájemního bydlení v České republice - Bayer, Martin (2006)
Práce pojednává o problému, které je v České republice stále velmi aktuální a zároveň stále nedořešený. Autor se zabývá vývojem právní úpravy nájmu bytů od roku 1920 až po současnost. Zvláště se věnuje nejzávažnějšímu problému v dané oblasti, kterým jsou tzv. příkazové nájmy, přetrvávající po období let 1948 až 1992. Nastiňuje jejich historický vznik i vývoj do dnešní doby, současná negativa s nimi spojená a také se zabývá úvahami o vhodném řešení jejich existence v budoucnu.