Právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka - Kulhánková, Zuzana; Jílek, Dalibor, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2006)
Práce rozbírá právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka. Vysvětluje teorii diplomatické ochrany a původ tohoto institutu v mezinárodním právu veřejném. Dále se věnuje jednotlivým aspektům uprchlického práva ve vztahu k diplomatické ochraně. Jádrem práce je potom návrh článků o diplomatické ochraně vypracované Komisí OSN pro mezinárodní právo. Pozornost se soustředí především na článek 8, který zakotvuje právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka a stanoví podmínky výkonu takového práva. Cílem práce je posoudit budoucnost navrhovaných článků, pravděpodobnost jejich úspěchu při přijímání státy, ale také pravděpodobnost jejich následného dodržování a využívání v praxi.
This thesis is concerned with the right of the state to exercise the diplomatic protection of a refugee. It elaborates on the theory of diplomatic protection and the origin of this institute in public international law. Futher it is concerned with particular aspects of the refugee law in relation to diplomatic protection. The core of the thesis are the draft articles on diplomatic protection conducted by the UN International Law Commission. The attention focuses on the draft article 8 which constitutes the right of the state to excercise diplomatic protection of a refugee and sets the conditions for exercise of that right. The objective of the thesis is to evaluate the future of the draft articles and estimate their future success in practice.
Vedoucí práce: Dalibor Jílek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: diplomatické právo; uprchlíci; diplomatic law; refugees; diplomové práce