Právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka - Kulhánková, Zuzana (2006)
Práce rozbírá právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka. Vysvětluje teorii diplomatické ochrany a původ tohoto institutu v mezinárodním právu veřejném. Dále se věnuje jednotlivým aspektům uprchlického práva ve vztahu k diplomatické ochraně. Jádrem práce je potom návrh článků o diplomatické ochraně vypracované Komisí OSN pro mezinárodní právo. Pozornost se soustředí především na článek 8, který zakotvuje právo státu vykonat diplomatickou ochranu ve prospěch uprchlíka a stanoví podmínky výkonu takového práva. Cílem práce je posoudit budoucnost navrhovaných článků, pravděpodobnost jejich úspěchu při přijímání státy, ale také pravděpodobnost jejich následného dodržování a využívání v praxi.