Středověké sakrální stavby a jejich doklady na Moravských hradech. - Dohnalová, Petra (2006)
Diplomová práce se zabývá problematikou sakrálních staveb a jejich dokladů na moravských hradech ve středověku. Stručně je nastíněn přehled dosavadního stavu bádání zasazený do kontextu geneze a dalšího vývoje středověké hradní architektury. Jednotlivé sakrální stavby, kaple, popřípadě jejich doklady, jsou pojednány v samostatných kapitolách a zasazeny do kontextu hradního celku. Ke každému objektu je přiřazen nástin historického vývoje hradu na základě písemných pramenů a stručný přehled stavebního vývoje hradu. Podrobněji jsou zpracovány písemné prameny vztahující se k období vzniku kaple, popřípadě přímo k této stavbě. Následuje popis současného stavu kaple a architektonických článků ke kapli náležejících. Do jednotlivých kapitol je také zahrnut přehled literatury a vývoje názorů vztahujících se k dané kapli. V závěrečném hodnocení se autorka snažila alespoň rámcově vymezit původní stav objektu a jeho pozdější úpravy