Gli Etruschi un popolo misterioso dell'antichità che rappresenta la prima civiltà sviluppata della penisola italiana - Dneboská, Zuzana (2006)
Etruskové jsou ještě dnes tajemným národem, jejich původ, utváření národa a jazyk představují témata dosti diskutovaná. Tato bakalářská práce nemá za cíl odpovědět na veškeré otázky, které se objevují kolem této výjimečné civilizace, my se v první části práce snažíme pouze shrnout různé názory odborníků na některé ze základních otázek. A tak se tedy zabýváme problémem původu Etrusků, jejich jazykem a jejich náboženstvím. Ve druhé části naší práce se věnujeme, podle legendy nejstaršímu etruskému městu, Tarquinii a její nejznámější nekropoli, ze které pocházejí jedinečná svědectví o starověké etruské civilizaci. Přesněji máme v úmyslu představit tři různé malované hrobky, které pocházejí ze tří různých historických období a na nich ukázat, co se můžeme dozvědět o životě, kultuře, náboženství a způsobu myšlení Etrusků, i když nejsme vědci a naše znalosti o Etruscích se zakládají na informacích obsažených v knihách, uvedených v poznámkách a seznamu literatury