Vývoj významu pojmu informace ve vybraných oblastech: teorie informace a systémové teorie - Havlásková, Markéta, 1980- (2006)
Bakalářská práce "Vývoj významu pojmu informace ve vybraných oblastech: teorie informace a systémové teorie" se zabývá proměnami v chápání termínu informace. Na začátku je stručně podána etymologie tohoto výrazu, ale většina textu se věnuje změnám v chápání tohoto pojmu v prostředí teorií informace a systémových teorií, tedy konceptů, které stály u zrodu pohledu na informaci jako na objekt externí reality. Práce sleduje proměny v chápání informace v těchto dvou oblastech během 20. století, které vyvrcholily ve dvou extrémních přístupech: absolutním popřením informace v systémových teoriích a přičtením informace k základním složkám vesmíru v informační fyzice. Na závěr jsou uvedeny tři současné teorie představující tři různorodé přístupy, které by mohly přispět k řešení chaosu ve výkladech termínu informace. Smyslem práce není podrobný rozbor jednotlivých teorií, ale vzájemné srovnání souvisejících konceptů se záměrem nalézt původ současného rozostření termínu informace a poukázat na.