Česká filmová tvorba Miloše Formana - Studená, Ivana (2006)
Miloš Forman je jedním z hlavních představitelů české Nové vlny, která vznikla na počátku 60. let 20. století. Filmy režisérů Nové vlny byly inovační v zobrazování hlubšího pohledu na člověka a jeho problémy. Ústředním tématem práce je filmová tvorba režiséra Miloše Formana, respektive jeho české filmy Konkurs, Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Formanovy filmy jsou význačné sarkastickým humorem zobrazením obyčejného člověka a prostých lidských problémů. Cílem studie je rozebrat jednotlivé filmy a srovnat je z hlediska souhrnného uchopení problematiky zobrazování a filmového rukopisu Miloše Formana. Tato studie se pokusila nalézt specifické shody typické pro Formanovy české filmy a nastínit sjednocující znaky Formanova českého filmového díla. Všechny Formanovy české filmy se věnují zobrazení společnosti tehdejší doby, odrazu vztahů mezi jednotlivými postavami a konflikty mezi postavami vznikajícími. Tato práce si všímá sepjetí české filmové tvorby 60. let minul.