Prof. RNDr. Jan Jelínek, DrSc. - muzeolog - Pospíšilová, Kateřina (2006)
Prof. RNDr. Jan Jelínek, DrSc. je neodmyslitelně spjat s Moravským zemským muzeem. Přičinil se o výstavbu nového pavilonu Anthropos v Pisárkách,ve funkci ředitele změnil strukturu a celkovou koncepci muzea, prosadil založení brněnské katedry muzeologie, zúčastnil se několika zahraničních expedicí, po dvě funkční období byl prezidentem ICOM, přednášel na několika vysokých školách atd. Jak významně a hluboce zasáhl do vývoje českého a světového muzejnictví popisuje tato diplomová práce s názvem "Prof. RNDr. Jan Jelínek, DrSc. - muzeolog"