Veřejně přístupné kostnice a karnery v České republice - Roučková, Barbora (2006)
Práce je koncipovaná jako průvodce po veřejně přístupných kostnicích, v nichž je prezentována výzdoba z lidských kostí a lebek ve stylu Memento mori a po románských a raně gotických specifických hřbitovních kaplích (karnerech), unikátním stavebním typu, který se dochoval na území jižní Moravy. Zabývá se též důvody vzniku a historickým vývojem kostnic a karnerů ve střední Evropě a především pak na našem území. Tyto jedinečné sepulkrální památky jsou dokladem přístupu člověka k věčnému tématu smrti, bohatým zdrojem osteologického materiálu pro další antropologický výzkum, ukázkou nevšední prezentace tohoto poněkud zvláštního sbírkového předmětu a pramenem dalšího kulturně-historického poznání o životě našich předků