Současná francouzská portrétní fotografie - Marvanová, Eliška (2006)
Rozhodla jsem se sledovat problematiku současného umění portrétní fotografie ve Francii. Chtěla bych zkoumat současnou portrétní fotografii v rozpětí jejích různých podob a funkcí. Má práce by měla přiblížit tvorbu současných francouzských portrétistů a přinést i malé srovnání s portrétisty českými. V úvodu práce bych se pokusila nastínit vznik a vývoj portrétní fotografie, vystihnout její smysl a potenciál stát se i něčím jiným než jen dokumentárním portrétem, počátky její ambice na povýšení na uměleckou fotografii a její využití, v současné době především v reklamě a v žurnalistice. V další části bych se podrobněji věnovala jednotlivým představitelům portrétní fotografie. Můj výčet nebude ani zdaleka úplný, ale pokusím se vybrat nejdůležitější osobnosti portrétní fotografie s největším přínosem či nejoriginálnějšími postupy. Jedním z kritérií výběru bude i námět jejich tvorby