Votivní dary a památky, které si lidé odnášeli z poutí - Slámová, Hana; Křížová, Alena, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2006)
Práce se zabývá votivními dary a památkami, které si lidé odnášeli z poutí. Úvodní část zmiňuje vznik poutních míst a historii poutnictví v křesťanském světě i s připomenutím poutních tradic v jiných náboženstvích (např. islámu). Stěžejní část práce je věnována historii votivních darů, jejich funkci a různorodé podobě a devocionáliím, které se šířily z poutních míst. Poslední kapitola je zaměřena na proměnu poutnictví v současné době včetně jeho komercionalizace.
The work is interested in votive gifts and souvenirs which people carried away from pilgrimages. In the introductory part there are mentioned an origin of pilgrimage places and a history of pilgrimage in Christians world with a mention of pilgrimage traditions in other religions (for example Islam). The main part is dedicated a history of votive gifts their function and various forms and devotions which were widen from pilgrimage places. The last chapter is focused on a transformation pilgrimage at present inclusive of its commercial conception.
Vedoucí práce: Alena Křížová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: poutnictví; votivní dary; devocionálie; pilgrimage; ex-votos; devotional objects; bakalářské práce; bachelor's theses