Votivní dary a památky, které si lidé odnášeli z poutí - Slámová, Hana (2006)
Práce se zabývá votivními dary a památkami, které si lidé odnášeli z poutí. Úvodní část zmiňuje vznik poutních míst a historii poutnictví v křesťanském světě i s připomenutím poutních tradic v jiných náboženstvích (např. islámu). Stěžejní část práce je věnována historii votivních darů, jejich funkci a různorodé podobě a devocionáliím, které se šířily z poutních míst. Poslední kapitola je zaměřena na proměnu poutnictví v současné době včetně jeho komercionalizace.