Začínající učitel a rozvoj jeho kompetencí - Bláhová, Jitka (2006)
Téma bakalářské práce je: Začínající učitel a rozvoj jeho kompetencí. Ve své práci se zaměřuji na problematiku klíčových kompetencí u začínajícího učitele. Cílem práce bylo najít odpovědi na položené otázky: Jak je v české literatuře vnímána široká problematika pedagogických kompetencí? Jaké cesty jsou v literatuře navrhovány k rozvoji těchto kompetencí a k jakým závěrům dospívají empirická šetření. V práci je obsaženo pět základních kapitol: kompetence, začínající učitel, reflexe sebereflexe začínajícího učitele, pedagogický výzkum a diskuse. V kapitole pedagogický výzkum jsem se zabývala bližším popisem vybraných výzkumů, která se týkají problematiky pedagogických dovedností začínajícího učitele. Tato kapitola je doplněna diskusí, kde jsou jednotlivé výsledky shrnuty a obecně zhodnoceny. V závěru práce jsou shrnuty všechny získané informace. K tomuto tématu existuje řada odborné literatury, pedagogické výzkumy jsou dostupné pomocí internetových zdrojů a anotací ve sbronících ČAPV