Dramaticka tvorba Václava Renče - Vymazalová, Martina (2006)
Ve své diplomové práci bych chtěla představit básníka Václava Renče jako dramatika, a připomenout tak opomíjenou část autorovy tvorby. Zaměřila jsem se výlučně na hry - Marnotratný syn, Císařův mim, Barbora Celská a její přepracovaná verze pod názvem Černý milenec, dále na hry Hoře z návratu a Královské vraždění, u něhož je vedle Václava Renče uveden jako spoluautor Miloš Rejnuš. Pokusila jsem se přiblížit Renčova dramatická díla, postihnout jejich dějovou stavbu, dialogickou formu, téma, charakter postav a motivy. Zmiňuji se také o dobové atmosféře, protože na ni často Václav Renč prostřednictvím svých dramat reagoval. Mým cílem bylo na základě interpretace jednotlivých textů vyzdvihnout autorovu dramatickou tvorbu a poukázat na to, že si zaslouží být zařazena vedle významných děl českých dramatiků 20. století