Historie muzea ve Velké Bíteši - Kříž, Ivo (2006)
Bakalárská práce se zabývá historií muzea ve Velké Bíteši. Je zde nastínna hostorie muzea a muzejního spolku, spolecenské akce, sbírková cinnost a životy významných osobností s muzeem spojených. Hlavní cást práce zabývající se historií muzea je rozdelena do trí období (1925 - 1939, 1940 - 1949 a 1950 - 1960), v nichž je vždy zmapována historie muzea, muzejního spolku a odraz doby na jejich cinnost. V další cásti je ve strucnosti popsána novodobá historie muzea, která zcaíná rokem 1985. Souástí práce je i zmínka o významných osobnostech muzea a muzejního spolku, dále zmínka o nejvýznamnjších akcích, na kterých se muzeum podílelo, o numismatických nálezech, popis jednoho s nejvýznamjších sbírkových pedmtu, monstrance z roku 1473 a zmínka o historii dnešní budovy muzea