Elektronický obchod: e-kniha, on-line prodej a nákup knižních titulů - Šmardová, Leona (2006)
Diplomová práce Elektronický obchod: e-kniha, on-line prodej a nákup knižních titulů pojednává o problematice elektronického obchodu, jeho struktuře, modelech elektronického nakupování a výhodách či nevýhodách. Podstatnou část zaujímá elektronické knihkupectví a jeho užší charakteristika-typy e-knihkupectví, jaká jsou e-knihkupectví u nás a v zahraničí. Jedním z produktů internetového knihkupectví je e-kniha, která je blíže profilována. Práce se pozastavuje i nad legislativními otázkami především nad bezpečností elektronického obchodování obecně, bezpečností osobních dat a autorskými právy. Jako praktická intence je analyzována kooperace e-knihkupectví a knihoven. Zaměřuje se na problematiku akviziční politiky dvou prioritních knihoven v Brně a jejich spolupráci s internetovými knihkupectvími. Cílem je v tomto případě přinést poznatky a pokusit se podat návrhy na zefektivnění spolupráce knihoven s e-knihkupectvími.