Mediální gramotnost - kompetence pro 21. století mediální výchova v České republice - Šimková, Lenka (2006)
Diplomová práce Mediální gramotnost - kompetence pro 21. století : mediální výchova v České republice představuje koncepty mediální gramotnosti a mediální výchovy a poté se blíže zaměřuje na mediální výchovu v České republice. V první části práce je vymezen koncept mediální gramotnosti v kontextu dalších typů "nových" gramotností a je popsána charakteristika tohoto konceptu. Následně je vymezen obsah mediální výchovy a různorodé přístupy k jejímu naplňování. Empirická část práce seznamuje s podobou současné mediální výchovy v České republice. Závěrem jsou shrnuty limity, ale i možnosti mediální výchovy zaměřené jak obecně, tak na prostředí České republiky.