Typologie postav Slavné Nemesis Ladislava Klímy - Mička, Václav, 1980-; Fořt, Bohumil, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2006)
Diplomová práce se zabývá postavami v novele Slavná Nemesis českého filosofa a spisovatele Ladislava Klímy. Ve větší části práce byly postavy zkoumány pouze na podkladě primárního textu s pomocí různých teorií, které se zaobírají postavou; tedy bez širšího kontextu (autora, doby apod.). V předposlední kapitole (Postava a autor) je naopak tohoto širšího pojetí v popisu charakteristiky a typologie postav využito. Použity byly zejména Klímových názory, jeho filosofická východiska a (možné) paralely s dekadencí. Poznatky z celého pojednání jsou potom shrnuty v poslední kapitole (Závěr)
This diploma work analyses characters in the novel "Famous Nemesis" by czech philosopher and writer Ladislav Klíma. In a main part of this dissertation the characters were explored only on basis of primary text with the aid of various theories (which explore a character), it means without broad context (author, time, etc.) In last but one part of chapter (Character and author) the broad context is used and it describes characterization and typology of characters. There were used mainly Klímas opinions, his phylosophic resorts and parallels with decadence
Vedoucí práce: Bohumil Fořt
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: diplomové práce; master's theses