Typologie postav Slavné Nemesis Ladislava Klímy - Mička, Václav, 1980- (2006)
Diplomová práce se zabývá postavami v novele Slavná Nemesis českého filosofa a spisovatele Ladislava Klímy. Ve větší části práce byly postavy zkoumány pouze na podkladě primárního textu s pomocí různých teorií, které se zaobírají postavou; tedy bez širšího kontextu (autora, doby apod.). V předposlední kapitole (Postava a autor) je naopak tohoto širšího pojetí v popisu charakteristiky a typologie postav využito. Použity byly zejména Klímových názory, jeho filosofická východiska a (možné) paralely s dekadencí. Poznatky z celého pojednání jsou potom shrnuty v poslední kapitole (Závěr)