Die Gestallt des Reisenden bei Sten Nadolny - Sýkorová, Kateřina (2006)
Práce se zabývá motivem cestujícího a cestování ve dvou románech souačasného německého spisovatele Stena Nadolneho. Konkrétně jde o Die Entdeckung der Langsamkeit a Selim oder Die Gabe der Rede. Nejprve analýzuje obecně motiv cestování, dále rozebírá titul a lenní zvolených románů a jejich naratologickou výstavbu. Hlavní část práce je věnována cestování, a to jak z místa na místo, tak i životní cesty hlavních hrdinů. Sleduje jejich psychický vývoj, dále se věnuje jejich vztahu k domovu a k cizině a také jejich konci.