Zu den Jesus-Romanen der modernen deutschen Literatur (L.Rinser, M. Brod, G. Fussenegger) - Počtová, Jitka (2006)
Tato diplomová práce se zabývá romány o Ježíšovi (Jesusromane) v německé literatuře 20. století. Kvůli obsáhlosti tématu je pojednáno především o 3 vybraných dílech. Jedná se o romány: Max Brod: Der Meister; Luise Rinser: Mirjam a Gertrud Fussenegger: Sie waren Zeitgenossen. Cílem práce je charakteristika a srovnání těchto německých románů ze současnosti. Úvodní kapitoly se věnují historické osobě Ježíše Krista a jejímu ztvárnění v evangeliích. Další kapitola se zabývá Ježíšem jako fiktivní literární postavou a způsobům jejího ztvárnění podle několika autorů. V hlavní části této kapitoly jsou rozděleny a teoreticky popsány jednotlivé druhy románů o Ježíšovi. Samostatný prostor je věnován také tzv. Leben Jesu Forschung. Stěžejní část práce obsahuje charakteristiku 3 výše zmíněných německých románů ze současnosti. Kapitoly jsou doplněny informacemi o životě a díle jejich tvůrců.