Komparace románů Život s hvězdou a Pan Theodor Mundstock - Valášková, Hana (2006)
Tato práce se zabývá komparací románů Život s hvězdou Jiřího Weila a Pan Theodor Mundstock Ladislava Fukse. Obsahuje také dobové recepce v českém tisku. Tyto dva romány zařazuje mezi ostatní soudobou produkci. Hlavní část práce tvoří analýza motivické výstavby obou románů a analýza typologie postav. Vyjadřuje se k problematice antihrdinství a specifikuje jeho základní znaky. Hlavní postavy těchto románů jsou Židé vystavení nacistické perzekuci za okupace Československa. Za neobvyklých podmínek se postavy změní - zbaví se své pasivity a začnou vzdorovat zlu