Možnosti přípravy na stáří - Jůzová, Jitka (2006)
Diplomová práce pojednává o různých možnostech lidí připravovat se na své stáří. Na téma se snažím nahlížet z pohledu demografie, psychologie, biologie a pedagogiky. V teoretické části se čtenář seznámí s problematikou stárnutí populace, různými vysvětleními procesu stárnutí, demografickým vývojem, zvláštní kapitolu pak věnuji psychické a tělesné stránce seniorů. Zabývám se rovněž proměnou mezilidských vztahů ve stáří. Praktická část poukazuje na možnosti a důvody přípravy na úspěšné stáří. Součástí práce je kvalitativní výzkum zkoumající vnímání přípravy na stáří samotnými seniory.