Josef Berg a jeho rozhlasové literární a dramatické kompozice s využitím smyčcového kvarteta - Kunovová, Lucie (2006)
Práce se zabývá skladatelem Josefem Bergem (1927-1971). Zaměřuje se převážně na období 50. let, v jejichž počátcích byl Berg hudebním redaktorem Československého rozhlasu Brno. Upravoval a psal lidové písně pro BROLN. Z poloviny 50. let pocházejí dvě skladby - Zpěv života (k básni Oldřicha Mikuláška) a Měšťané calaisští (ke hře G.B. Shawa). V obou užil smyčcového kvarteta. Ve Zpěvu života je patrný vliv Leoše Janáčka a jeho sextových paralelismů.