Poetika a kulturní identita českého hiphopu - Beneš, Pavel, 1977- (2006)
Počátkem devadesátých let dvacátého století začaly v souvislosti s celosvětovým boomem pronikat do českého kulturního prostředí první nahrávky hiphopu. Tento hudební styl se vyvinul na konci sedmdesátých let v New Yorku v komunitě mladých černošských přistěhovalců. Představuje specifickou uměleckou formu, zahrnující graffiti, breakdance, emceeing a deejaying. Čerpá z africké tradice vyprávění příběhů a muziko-lingvistických praktik, které kombinuje zpočátku především s jamajským reggae. Z původně undergroundového prostředí se během devadesátých let dostává do popředí zájmu posluchačů i vydavatelů na celém světě. Hiphop představuje postmoderní formu populární hudby, je možné jej produkovat v různých geografických destinacích, kde si vytváří lokální poetiku a lokální kulturní identitu. V českém prostředí je tato identita formována především na přelomu tisíciletí. Obsahuje na jedné straně obecné, globální prvky identity, kam patří základní hudební postupy a způsob vokalizace textů, na st