Postavy v beletrii Ladislava Klímy - Osvald, David, 1982- (2006)
Tato práce se především snaží najít a charakterizovat způsob myšlení a jednání hrdinů beletrie Ladislava Klímy. Z jeho beletrie byla vybrána čtyři významná díla. Práce poukazuje na společné a rozdílné znaky jejich hrdinů (především jednání ve jménu jejich absolutní Vůle), na jejich přístup ke klíčovým existenciálním otázkám (života a smrti) a zobrazování událostí na kontrastu snu a reality. Také odhaluje prvky, které mají postavy společné s jejich autorem. Jde o specifický přístup k životu ve jménu Klímovy ojedinělé filozofie, o vztah k ostatním lidem a světu jako celku a také o vztah k alkoholu. Proto je součástí práce i stručný pohled do života Ladislava Klímy. Práce se zabývá i výraznými a typickými prvky jeho beletrie a otázkou, zda je v dnešní době Ladislav Klíma čtenářsky atraktivní.