Aspekty modernismu a postmodernismu v díle Aldouse Huxleyho - Tomková, Vendula (2006)
Studie se zaměřuje na fenomén přechodu dvou kulturních paradigmat, moderního v postmoderní, který je nastíněn jednak historickým pozadím doby, jenž dala impulz ke vzniku a počátkům formování postmoderní společnosti, aspektů modernismu a postmodernismu, jednak konkrétním rozborem dvou románů Aldouse Huxleyho, Konce civilizace(Brave New World) a Ostrova (Island), stojící v ideologické opozici a dokladující tento přechod.