Zobrazování českých zemských patronů v lidovém umění - Seifertová, Šárka (2006)
Diplomová práce pojednává o zobrazování českých zemských patronů na předmětech profesionálního, pololidového a lidového umění. Snaží se na základě umělecko-historického, ikonografického rozboru, analýzy forem s přihlédnutím ke kulturně-historickým okolnostem vzniku těchto děl postihnout vazby fungující mezi uměleckými projevy různých vrstev obyvatelstva. V jednotlivých kapitolách se věnuje jak hlavním zemským patronům - svatému Václavovi a svatému Janu Nepomuckému, tak národním spolupatronům. Na závěr je studie doplněna o úvahu o roli českých zemských patronů vedle dalších světců v lidové kultuře a závěr práce také pojednává o možných faktorech ovlivňujících výskyt uměleckých podob a rozšíření národních patronů v lidové kultuře