Humor v pohádkách Aloise Mikulky - Váchalová, Barbora (2006)
Ve své bakalářské práci nazvané Humor v pohádkách Aloise Mikulky jsem se věnovala jednomu z typických rysů Mikulkovy tvorby - humoru. Cílem mé práce bylo na základě rozboru Mikulkových pohádek (publikace vydané v 60., 70., 80., 90. letech a po roce 2000) charakterizovat prostředky komiky, jichž Alois Mikulka ve svých pohádkách používá. Vlastnímu rozboru předchází kapitola zabývající se teorií komiky a humoru. Zjistila jsem, že nejčastějšími zdroji komiky jsou nonsens a parodie. Proto jsem právě nonsensu a parodii věnovala největší pozornost. Samozřejmě se zmiňuji i o dalších prostředcích komiky, které v pohádkách nalezneme