Antický list - úřední korespondence Cicerona, Plinia Mladšího a Symmacha - Hudíková, Soňa (2006)
Tato diplomová práce pojednává o římské epistolografii, zaměřuje se na její pravidla, na typy dopisů atd. Ústředním tématem této práce je úřední korespondence tří autorů, Cicerona, Plinia Mladšího a Symmacha. Tato práce se snaží dokázat, že autoři byli při psaní dopisů ovlivněni dobou, ve které žili. První kapitola se věnuje pravidlům, která by měla být při psaní dopisu dodržována, druhá kapitola pak typům listů, které se dělí podle svého obsahu nebo účelu. Předmětem třetí kapitoly jsou názory antických autorů o epistolografii, o jejich pravidlech atd. Ve čtvrté kapitole jsou krátce popsány osudy těchto autorů a poté ty sbírky dopisů, které obsahují úřední korespondenci. V páté kapitole jsou srovnány žádací a děkovací dopisy těchto autorů, a to především výrazy, které jsou při vyjádření žádosti nebo díků použity. Poslední kapitola je věnována době, ve které jednotliví autoři žili