Pokojný stav - Hulová, Eva (2006)
Pokojný stav je možno chápat jako dva různé pojmy. Ve své práci se nejprve zabývám pokojným stavem, jako zvláštním stavem, který může ale i nemusí být v souladu se stavem právním. Ačkoliv s ním v souladu není, právo mu poskytuje alespoň dočasně ochranu. Druhou možností chápání pojmu quieta non movere je v rámci § 5 občanského zákoníku. Týká se faktického stavu, což znamená, že není vůbec důležité, zda je tento stav, který zrovna existuje, v souladu s právem či nikoliv. Jinými slovy to vlastně znamená, že touto cestou je možné chránit také stav protiprávní.