Použití elektromigračních separačních technik při identifikaci mikroorganismů - Jálová, Veronika (2006)
Množství patogenních bakterií způsobujících infekce může být velmi malé. Proto je nutná citlivá a selektivní detekce. Kapilární elektromigrační techniky, např. kapilární zónová elektroforéza (CZE) nebo kapilární izoelektrická fokusace, mohou být použity k separaci, identifikaci, kvantifikaci nebo ke studiu bakteriálních kultur a kvasinek. V této diplomové práci byla použita kromě CZE metoda CIEF s UV detekcí pro separaci mikroorganismů dynamicky modifikovaných neionogenními barevnými tenzidy PAPAN a HOPAB. Mikroorganismy byly separovány podle svých izoelektrických bodů v oblasti pH 2 - 5. Používané kultury mikroorganismů, Escherichia coli CCM 3954, Candida albicans CCM 8180, biofilmová a nebiofilmová Candida parapsilosis, Candida krusei, Candida zeylanoides, Candida tropicalis CCM 8223 a biofilmový a nebiofilmový Staphylococcus epidermidis CCM 4418, byly fokusovány a separovány navrhovanými metodami CIEF a CZE.