Generování dialogových rozhraní - Bártek, Luděk, 1972- (2005)
V posledních letech dochází ke značnému rozmachu informačních a komunikačních technologií, který je způsoben rozšiřováním dostupnosti Internetu. Toto rozšiřování s sebou nese lepší zpřístupnění různých informačních zdrojů uživatelům. Tato práce se zabývá zvýšením přístupnosti informací publikovaných na Internetu jednak lidem s různými druhy postižení, ale i běžným uživatelům prostřednictvím dialogu. V této práci jsou navrženy postupy, které umožní převod grafických uživatelských rozhraní vyskytujících se na Internetu na dialog. Jsou v ní navrženy přístupy generování dialogů jak s iniciativou systému, tak se smíšenou iniciativou a optimalizace vygenerovaných dialogových strategií.