Specifické daně v evropských zemích - Šulcová, Eva (2006)
Cílem předkládané práce je podat přehled o současném stavu a úpravě vybraných specifických daní v Evropě. V práci byly podrobeny rozboru tři oblasti daní: ekologické daně, daně z motorových vozidel a daně ze zvířat. Snahou je postihnout celé území kontinentu, bez ohledu na členství v mezinárodních či nadnárodních organizacích. Součástí jednotlivých kapitol je obecný úvod do problematiky příslušné daňové oblasti, dále konkrétní příklady z jednotlivých evropských úprav a dále podrobnější pohled na příslušný daňový nebo poplatkový instrument v českém právním řádu.