Ochrana osobních údajů v souvislosti s jednáním orgánů obce - Bartík, Michal (2006)
Ochrana osobních údajů, ať již při jednání orgánů obce či nikoliv, je velice aktuální otázkou dnešních dní. Nebylo tomu tak však vždy, i když první ucelená právní úprava ochrany osobních údajů se v České republice datuje již od roku 1992. Teprve rok 2000, kdy byl přijat současný zákon o ochraně osobních údajů, je možno označit za přelomový. Až od tohoto okamžiku lze říci, že z občanů, lidí, se stali subjekty údajů, a nikoliv, jak platilo do té doby, objekty údajů. Teprve nová právní úprava přiznala fyzickým osobám reálnou a faktickou možnost chránit své soukromí i pomocí oboru správního práva. Výrazný posun v této oblasti dokumentují jak snahy vnitrostátní, tak snahy mezinárodních společenství o podrobnou kodifikaci.